Τι είναι η γρίπη;

Η εποχική γρίπη (ή «γρίπη») προκαλείται συχνότερα από ιούς γρίπης τύπου Α ή Β. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση πυρετού, βήχα (συνήθως ξηρού), πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Ο βήχας μπορεί να είναι σοβαρός και μπορεί να διαρκέσει 2 ή περισσότερες εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τον πυρετό και τα άλλα συμπτώματα μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πως μπορεί να προληφθεί η γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης εξελίσσονται συνεχώς και δύο φορές το χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) κάνει συστάσεις για την ενημέρωση των συνθέσεων του εμβολίου. Για την περίοδο γρίπης του βόρειου ημισφαιρίου 2016-2017, το σκεύασμα του εμβολίου ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 για να περιέχει δύο ιούς τύπου Α (H1N1 και H3N2) και έναν ιό τύπου Β.

Ο ΠΟΥ συνιστά ετήσιο εμβολιασμό για ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι άνθρωποι θα πρέπει ιδανικά να εμβολιάζονται λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος της γρίπης για την πιο αποτελεσματική κάλυψη. Βέβαια, ο εμβολιασμός ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων από γρίπη.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή εποχική γρίπη είναι: 

  • Έγκυες γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. 
  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
  • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως HIV/AIDS, άσθμα, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις καθώς και διαβήτη.
  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στη γρίπη, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Πως θεραπεύεται η γρίπη;

Οι άνθρωποι με γρίπη πρέπει να πίνουν άφθονο νερό και να ξεκουράζονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε μια εβδομάδα. Τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη μπορούν να μειώσουν τις σοβαρές επιπλοκές και τους θανάτους, αν και οι ιοί της γρίπης μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση στα φάρμακα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτά τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται νωρίς (εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων). Τα αντιβιωτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών της γρίπης.

Πως μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού;

Η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων όταν ένα μολυσμένο από γρίπη άτομο βήξει ή φταρνιστεί, διασκορπίζοντας σταγονίδια του ιού στον αέρα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από χέρια μολυσμένα από τον ιό. Θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης. Οι άνθρωποι πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν βήχουν και να πλένουν τα χέρια τους καλά και τακτικά.

Πως σχετίζεται η εποχική με την πανδημική γρίπη;

Οι εστίες εποχικής γρίπης προκαλούνται από μικρές αλλαγές στους ιούς που ήδη υπάρχουν και στις οποίες πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια ανοσία. Μια πανδημία εμφανίζεται όταν αναδύεται ένας ιός γρίπης από τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία, επειδή είναι διαφορετικός από οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος στον άνθρωπο. Αυτό επιτρέπει στο νέο στέλεχος γρίπης να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ιοί της εποχικής γρίπης μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός πανδημικού ιού, όπως ο H1N1 το 2009, που πλέον θεωρείται εποχιακός ιός.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

This site is registered on wpml.org as a development site.