Πολλές φορές η πρόθεση μας να καθαρίσουμε μόνοι μας την κηρήθρα (κερί αυτιού), μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί. Το αυτί, που είναι από τα πλέον ευαίσθητα μέλη του σώματος μας, αποτελείται από δύο μέρη, το κανάλι του αυτιού και το τύμπανο. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας κατά τον καθαρισμό του. Μία καλή αρχή είναι να αποφεύγετε η χρήση μπατονέτας ή άλλων συναφών αντικειμένων.

Γιατί το σώμα παράγει κηρήθρα;

H κηρήθρα ή κερί αυτιού όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι καλή για το αυτί, όταν παράγεται σε φυσιολογικές ποσότητες, καθώς το προστατεύει από βακτήρια και το λιπαίνει. Χωρίς την ύπαρξη της τα αυτιά μπορεί να έχουν ξηρότητα και φαγούρα. Το αυτί διαθέτει έναν μηχανισμό αυτοκαθαρισμού ο οποίος βασίζεται στην κηρήθρα. Αυτό συμβαίνει με μία διαδικασία οπού αυτή κινείται αργά και σταθερά, μαζί με νεκρά κύτταρα από το τύμπανο του αυτιού στο εξωτερικό του μέρος, οπού τις περισσότερες φορές αποξηραίνεται, ξεφλουδίζει και φεύγει από το δέρμα.

Βέβαια η κηρήθρα δεν δημιουργείται εξαρχής στο τύμπανο. Δημιουργείται στο εξωτερικό τμήμα του καναλιού του αυτιού και καταλήγει στο εσωτερικό συνήθως με εξωτερική παρέμβαση του ασθενή είτε με μπατονέτα είτε με χαρτοπετσέτα ή με οποίο άλλο τρόπο την “πιέζει” προς το εσωτερικό.

Πότε πρέπει να προχωράμε σε καθαρισμό των αυτιών;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το κανάλι του αυτιού δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεται καθώς υπάρχει αυτός ο μηχανισμός προστασίας και αυτοκαθαρισμού. Όμως κάποιες φορές η κηρήθρα στο αυτί παράγεται σε υπερβολική ποσότητα και έτσι προκαλούνται διάφορα συμπτώματα όπως:

  • Πόνος στα αυτιά
  • Αίσθηση βουλώματος
  • Μερική απώλεια ακοής
  • Θόρυβοι στο εσωτερικό του αυτιού
  • Εμβοές
  • Φαγούρα
  • Άσχημη οσμή

Ποια είναι η προτεινόμενη μέθοδος καθαρισμού του αυτιού;

Μπορείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανάκι, μόνο όμως στο εξωτερικό του αυτιού, χωρίς αυτό να εισχωρήσει στο κανάλι ή το τύμπανο. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες ελαιόλαδου ή baby oil. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία ειδικά εκνεφώματα που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κεριού.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μπατονέτες;

Η ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας κεριού είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απώλειας ακοής. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό προκαλείται από την προσπάθεια καθαρισμού του αυτιού με μπατονέτα η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να μετακινεί το κερί στο εσωτερικό του τυμπάνου.

Το εξωτερικό τμήμα του αυτιού δημιουργεί την κηρήθρα με σκοπό αυτή να παγιδεύει την σκόνη, τα βακτήρια και κάθε είδους βρωμιά πριν αυτά φθάσουν μέσω του καναλιού στο τύμπανο. Έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, με την χρήση της μπατονέτας σπρώχνουμε το προστατευτικό δίχτυ της κηρήθρας προς το τύμπανο.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό;

Αν οι παραπάνω μέθοδοι αποτύχουν και συνεχίσετε να διαπιστώνετε κάποιο από τα συμπτώματα τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Ο ειδικός γιατρός τότε θα σας υποδείξει ποιο σκεύασμα να χρησιμοποιήσετε, ενώ μπορεί να σας προτείνει κάποια άλλη πιο αποτελεσματική για εσάς μέθοδο.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας στην περίπτωση που έχετε διάτρηση στο τύμπανο. Η χρησιμοποίηση οποιουδήποτε υγρού ακόμα και νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφόρητους πόνους και μόλυνση.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την ύπαρξη υπερβολικής κηρήθρας;

Δυστυχώς δεν έχει διαγνωστεί μέχρι στιγμής κάποιος τρόπος ώστε να αποφεύγεται η υπερβάλλουσα παράγωγη κηρήθρας η οποία οδηγεί στα παραπάνω συμπτώματα. Εάν έχετε επανειλημμένως ταλαιπωρηθεί από το κερί που παράγουν τα αυτιά σας, τότε θα πρέπει να επισκέπτεστε σταθερά έναν ΩΡΛ τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.

Πηγή : American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery

 

This site is registered on wpml.org as a development site.