Η κατάθλιψη περιβάλλεται από ένα πέπλο μύθων και παρανοήσεων τόσο σε σχέση με τα αίτια της, όσο και με την θεραπεία της. Τέτοιοι μύθοι ίσως είναι καλοπροαίρετοι, αλλά είναι επιβλαβείς και αποπροσανατολιστικοί καθώς πολύ συχνά στέκονται εμπόδιο στην αναζήτηση έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης για την ψυχική νόσο.

Μύθος: «Η κατάθλιψη είναι ασυνήθιστη»

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ψυχικές παθήσεις. Το 5% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κατάθλιψη, ποσοστό που ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί την 2η συχνότερη αιτία απώλειας ετών ζωής λόγω δυσλειτουργίας ή πρόωρου θανάτου, σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, το 25% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη ή άγχος. Τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MIGHEAL, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU), δείχνουν πως το 40% των Ελληνίδων εμφανίζει κατάθλιψη.

Μύθος: «Δεν είναι πραγματική ασθένεια»

Η κατάθλιψη είναι μια πραγματική και πολύπλοκη ψυχική νόσος. Είναι πιθανό να αρχίσει να αναπτύσσεται αργά και σταδιακά, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη τη διάγνωση της. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης  περιλαμβάνουν αισθήματα απαξίωσης για τον εαυτό ή υπερβολική ενοχή, καταθλιπτική διάθεση, αυξομειώσεις της όρεξης και της ποιότητας του ύπνου, σκέψεις αυτοκτονίας κτλ.

Συχνά οι άνθρωποι δεν δέχονται ότι πάσχουν από κατάθλιψη και θεωρούν τα συμπτώματα της ως αδυναμία χαρακτήρα. Ή επίσης συχνά, συγχέεται με την κοινή θλίψη. Παρά το ότι η κατάθλιψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως το 50% περίπου των πασχόντων στην Ευρώπη δεν λαμβάνουν κανενός είδους θεραπεία.

Μύθος: «Η κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα των ανεπτυγμένων χωρών»

Καθένας μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη, άσχετα από τη χώρα καταγωγής του, τη θρησκεία του ή την κουλτούρα του.  Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι οι νέες μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες, και όχι στις ανεπτυγμένες, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος της κατάθλιψης αυξάνεται υπό συνθήκες φτώχειας ή ανεργίας.

Μύθος: «Οι καταθλιπτικοί δεν αριστεύουν»

Συχνά πιστεύουμε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν μπορούν να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητα τους, ή ακόμα περισσότερο, δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους ή να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα. Κι όμως, πολλοί σημαντικοί άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας έζησαν με την κατάθλιψη. Τέτοια παραδείγματα ήταν ο Winston Churchill, ο Abraham Lincoln, ο Pablo Picasso και ο Sigmund Freud.

Μύθος: «Η κατάθλιψη δεν αντιμετωπίζεται»

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η κατάθλιψη όμως αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ψυχοθεραπευτικούς ή φαρμακευτικούς τρόπους. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι μια πράξη ώριμης σκέψης. Το πλαίσιο στήριξης και η τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και η τακτική και μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η ολοένα αυξανόμενη μάστιγα της κατάθλιψης, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Η κατανόηση, η σωστή ενημέρωση και η απόρριψη στερεοτυπικών αντιλήψεων για την κατάθλιψη, θα βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της.

 

Πηγή: WHO

This site is registered on wpml.org as a development site.