Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας, η οποία υπάρχει από την αρχαιότητα. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλεί συχνά, αιφνίδιο πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα σε μια άρθρωση, όπως το μεγάλο δάκτυλο (1η μεταταρσοφαλλαγική άρθρωση) ή άλλες αρθρώσεις του ποδιού. Συνήθως εμφανίζεται υπό μορφή προσβολών, που διαρκούν για μία ή δύο εβδομάδες και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Στην αρχή, οι προσβολές της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να ξεκινήσουν τη νύχτα. Με την πάροδο του χρόνου, εάν ο ασθενής αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι προσβολές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να συμβούν πιο συχνά. 

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει στο αίμα ως προϊόν καταβολισμού. Οι νεφροί φιλτράρουν το ουρικό οξύ, αλλά αν τα επίπεδα του γίνουν πολύ υψηλά ή οι νεφροί δεν καταφέρουν να το αποβάλλουν αρκετά, σχηματίζονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος που εναποτίθενται στην άρθρωση και προκαλούν πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα. Ορισμένα τρόφιμα (πχ. πλούσια σε πουρίνες, κυρίως ζωικές πήγες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη καθώς και κάποια φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και να οδηγήσουν σε προσβολές ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, πολλά άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, δεν θα αναπτύξουν τελικά ουρική αρθρίτιδα.

Tα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε εναποθέσεις κρυστάλλων μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να προσελκύσουν λευκά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε σοβαρές, επώδυνες προσβολές ουρικής αρθρίτιδας, φλεγμονή και χρόνια αρθρίτιδα. Το ουρικό οξύ μπορεί επίσης να εναποτεθεί στο ουροποιητικό σύστημα, προκαλώντας πέτρες στoυς νεφρούς. 

Αυτή η κατάσταση και οι επιπλοκές της εμφανίζονται συχνότερα σε άνδρες, γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άτομα με νεφρική νόσο. Η ουρική αρθρίτιδα συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, την υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), την υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) και τον διαβήτη. 

Οι θεραπείες  για την ουρική αρθρίτιδα περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα για την ανακούφιση της φλεγμονής, για μείωση ή εξάλειψη του ουρικού οξέος στο αίμα ή έχουν στόχο να διευκολύνουν τους νεφρούς να αποβάλουν την περίσσεια ουρικού οξέος. 

Μια θεραπεία πρώτης γραμμής για την νόσο είναι η κολχικίνη που μπορεί να ανακουφίσει από την ουρική αρθρίτιδα (άμεση θεραπεία) ή να αποτρέψει μελλοντικές οξείες προσβολές ουρικής αρθρίτιδας (σε μικρές ημερήσιες δόσεις, ως πρόληψη). 

Η κολχικίνη λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνεται σύντομα μετά από την οξεία προσβολή.

Με την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ουρική αρθρίτιδα είναι μια από τις πιο ελεγχόμενες μορφές αρθρίτιδας 

Πήγες: 

This site is registered on wpml.org as a development site.