Ακόμα και 45 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα βοηθούν στην καταπολέμηση των πόνων της αρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Arthritis Foundation.

Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Υγείας των Η.Π.Α. προτείνει στους πολίτες τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής άσκησης εβδομαδιαίως, που λειτουργούν προληπτικά κατά των καρδιακών παθήσεων, της κατάθλιψης, της οστεοπόρωσης, του διαβήτη αλλά ακόμα και κατά της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πολίτες εφαρμόζουν την παραπάνω οδηγία στην καθημερινότητά τους. Τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, κινούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης από εκείνα του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρευματολογίας και Επιδημιολογίας Rowland Chang, o οποίος και είναι εκ των βασικών συγγραφέων της έρευνας.

“Πρέπει να προτρέπουμε τους ασθενείς μας να καταναλώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά γυμναστικής μέτριας έντασης την εβδομάδα, χωρισμένη σε διαστήματα των 10 λεπτών. Αυτή η οδηγία μεταφράζεται πρακτικά ως το γρήγορο περπάτημα που κάνει κάποιος για να προλάβει μία συνάντηση στην οποία έχει καθυστερήσει. Στο τέλος του δεκαλέπτου θα είναι ελαφρώς ιδρωμένος και θα ανασαίνει γρήγορα. Όμως οι ασθενείς με αρθρίτιδα δεν μπορούν να πιάσουν αυτό το επίπεδο άσκησης επειδή πιστεύουν πως τα γόνατα τους δεν θα αντέξουν το επίπεδο της έντασης κατά την άσκηση”, δήλωσε ο καθηγητής Chang.

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να αποδείξει ότι ένας μικρότερος χρονικός στόχος θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους ασθενείς με αρθρίτιδα ώστε να αυξήσουν τον πραγματικό χρόνο γυμναστικής τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.600 ασθενείς με αρθρίτιδα, ηλικίας από 49 έως 83 ετών, μέλη του κέντρου μελέτης “Osteoarthritis Initiative”. Το 93% των ασθενών είχε προβλήματα στο γόνατο, το 63% ταλαιπωρούνταν από πόνους στο ισχίο ενώ πάνω από το 50% είχε και τα δύο προβλήματα. Ένα μικρό ποσοστό επίσης είχε συμπτώματα αρθρίτιδας στα πόδια και στους αστραγάλους.

Στο αρχικό στάδιο της έρευνας οι ασθενείς χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής λειτουργίας του σώματος τους. Η φυσική τους λειτουργία μετρήθηκε με βάση μία έρευνα αυτο-αξιολόγησης την οποία συμπλήρωσαν αλλά και με την ταχύτητα βάδισης τους (gait speed). Τα δεύτερο κριτήριο επιλέχθηκε από τους ερευνητές διότι αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό δείκτη για την ποιότητα ζωής και τη συνολική υγεία ενός ανθρώπου.

Μετά την δημιουργία των πέντε ομάδων, οι συμμετέχοντες προμηθεύτηκαν ειδικές συσκευές οι οποίες καταγραφούν την ποσότητα και την ένταση της φυσικής άσκησης του σώματος, στην οποία θα εκτίθεντο σε εβδομαδιαία περίοδο. Όταν επανεξετάστηκαν δυο χρόνια μετά, περισσότεροι από το 1/3 παρουσίασαν βελτιωμένη ταχύτητα βάδισης αλλά και βελτίωση στους υπόλοιπους δείκτες τους οποίους ανέφεραν στην αυτοαξιολόγηση τους, βελτιώσεις που τους επέτρεπαν να εισέλθουν πλέον στο επόμενο γκρουπ δυναμικότητας.

Οι βελτιώσεις στην φυσική λειτουργία των ασθενών κατά κύριο λόγο εμφανίστηκαν σε όσους έκαναν γυμναστική μέτριας έως έντονης έντασης για τουλάχιστον 45 λεπτά την εβδομάδα, χρόνος που είναι αρκετά μικρότερος της επίσημης οδηγίας.

“Επικεντρωθήκαμε στο να βρούμε κάτι που θα μπορούσε να μας καθοδηγήσει στο τι να προτείνουμε στους ασθενείς εάν ήθελαν να βελτιώσουν ή να συντηρήσουν τη φυσική τους λειτουργία” σχολίασε ο καθηγητής Chang, ο οποίος διατελεί και πρόεδρος του “Arthritis Foundation”.

“Τα 45 λεπτά είναι ένα καλό αρχικό σημείο ώστε οι ασθενείς να ξεκινήσουν να γυμνάζονται, χωρίς όμως να απορρίπτεται ο στόχος των 150 λεπτών την εβδομάδα, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Οι ασθενείς που δεν μπορούν να γυμναστούν είτε λόγω πόνων είτε λόγω ανισορροπίας μπορεί να προσπαθήσουν άλλες μεθόδους όπως φυσικοθεραπείες ή ακόμα και ορθοτικά βοηθήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ασθενείς που γίνονται πιο ενεργοί σωματικά, νιώθουν καλύτερα και πονούν λιγότερο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής Ρευματολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Northwestern, Dorothy Dunlop.

Ο Χειρούργος Ορθοπεδικός και Επικεφαλής Αθλητικής Ιατρικής του “NYU Langone Medical Center” στη Νέα Υόρκη, Laith Jazrawi, σχολιάζοντας την έρευνα, ανέφερε πως πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της σημασίας που έχει η σωματική άσκηση για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα. “Με βάση και προηγούμενες έρευνες, έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα πως σε σχέση με ασθενείς που δεν γυμνάζονται, όσοι το πράττουν, αποκτούν μεγαλύτερο όγκο στους χόνδρους τους, το οποίο βοηθα τα γόνατα να λειτουργούν αποτελεσματικότερα. Γι’ αυτό προτρέπουμε και στους ασθενείς μας να ασκούνται ακόμα και αμέσως μετά από επεμβάσεις αντικατάστασης γονάτου. Αυτή η έρευνα δείχνει πως ακόμα και με 45 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, οι ασθενείς κερδίζουν πολλά στο θέμα της φυσικής τους λειτουργίας” σχολίασε ενώ προσέθεσε πως “ο στόχος είναι να βρεθεί ένα εξατομικευμένο πλάνο εκγύμνασης για κάθε ασθενή το οποίο ο ίδιος να μπορεί να ακολουθήσει”.

Αντί για απλό τρέξιμο ή περπάτημα προτείνει έναν συνδυασμό με ζωηρό περπάτημα (brisk walking), ποδηλασία, κολύμβηση και προπόνηση με βάρη. Αυτό το πρόγραμμα συνδυαστικής εκγύμνασης είναι μία πολύ αποτελεσματική προσέγγιση κατά της αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη πρόταση για την καταπολέμηση των πόνων της αρθρίτιδας για την πλειοψηφία των ασθενών δεν είναι η λύση του χειρουργείου, αλλά ένα εξατομικευμένο και συνδυαστικό πλάνο εκγύμνασης.

Πηγή: Arthritis Foundation

Περισσότερα άρθρα:

Σε τι διαφέρει η ρευματοειδής αρθρίτιδα από την οστεοαρθρίτιδα;

Τι προκαλεί την Οστεοαρθρίτιδα και ποιοί οι τρόποι πρόληψής της;

This site is registered on wpml.org as a development site.