Μια βουλωμένη μύτη μπορεί να είναι ενοχλητική. Στάζει συνέχεια αλλά όταν τη φυσάτε τίποτα δεν βγαίνει. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια βουλωμένη μύτη είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής βλέννας στα ρινικά περάσματα. Ωστόσο, μια φραγμένη μύτη προκαλείται στην πραγματικότητα από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στα ιγμόρεια. Αυτά τα ερεθισμένα αγγεία συνήθως δημιουργούνται από ένα κρυολόγημα, μια γρίπη, αλλεργίες, ή μια μόλυνση των ρινικών κόλπων.

Ανεξάρτητα από το λόγο που έχει βουλώσει η μύτη σας, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να ανακουφιστείτε και να αναπνεύσετε καλύτερα.

1. Χρησιμοποιείστε υγραντήρα

Ένας υγραντήρας παρέχει έναν γρήγορο, εύκολο τρόπο να μειωθεί ο πόνος και να ανακουφιστεί μια βουλωμένη μύτη. Μετατρέπει το νερό σε υγρασία που γεμίζει αργά τον αέρα, αυξάνοντας την υγρασία σε ένα δωμάτιο. Ο υγρός αέρας μπορεί να απαλύνει ερεθισμένους ιστούς και πρησμένα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη και τα ιγμόρεια. Οι υγραντήρες διοχετεύουν υγρασία στον αέρα, κάτι που μπορεί να λεπτύνει τη βλέννα ώστε να ρέει πιο εύκολα από τη μύτη. Βάλτε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σας για να μειώσετε τη φλεγμονή που σας προκαλεί ρινική συμφόρηση.

2.  Κάντε ένα ζεστό ντους

Ο ατμός από ένα ντους βοηθά να λεπτύνει η βλέννα στη μύτη  και να μειωθεί η φλεγμονή. Ένα ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσει την αναπνοή σας να επιστρέψει στο φυσιολογικό έστω και για λίγο.

3. Μείνετε ενυδατωμένοι

Σχεδόν όλα τα υγρά μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ενυδατωμένοι όταν είστε άρρωστοι, συμπεριλαμβανομένου του νερού, των ενεργειακών ροφημάτων και του χυμού. Τα υγρά λεπταίνουν τη βλέννα στις ρινικές διόδους, και τα βοηθούν να αποβληθούν μειώνοντας την πίεση στα ιγμόρεια. Λιγότερη πίεση σημαίνει λιγότερη φλεγμονή και ερεθισμό.  Εάν η βουλωμένη μύτη συνοδεύεται κι από πονόλαιμο, το ζεστό τσάι και η σούπα θα βοηθήσουν να μειωθεί ο πόνος.

4. Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα

 Μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν οι ρινικές διόδοι. Για να φτιάξετε μια ζεστή κομπρέσα, πρώτα μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό. Πιέστε το νερό από την πετσέτα, στη συνέχεια, διπλώστε τη και τοποθετήστε τη πάνω από τη μύτη και το μέτωπό σας. Η ζεστασιά προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και τη τη φλεγμονή στα ρουθούνια. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται.

5. Χρησιμοποιήστε αποσυμφορητικά μύτης

Ένα αποσυμφορητικό μύτης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και να μειώσει τον πόνο που προκαλείται από ερεθισμένες ρινικές διόδους. Όλα τα αποσυμφορητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και με ασφάλεια. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικό μύτης για περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς την επίβλεψη ενός γιατρού.

6. Πάρτε αντισταμινικά φάρμακα

Εάν η βουλωμένη μύτη σας είναι το αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης, τότε μπορείτε να πάρετε ένα αντιισταμινικό ή αλλεργικό φάρμακο. Και οι δύο τύποι φαρμάκων μειώνουν το πρήξιμο στις ρινικές διόδους, βοηθώντας να αποφράξει η βουλωμένη μύτη σας. 

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για αυτά τα φάρμακα. Αν δεν το κάνετε, μπορεί να επιδεινώσετε την κατάστασή σας.

Πηγή: Healthline.com

This site is registered on wpml.org as a development site.