Κυρίαρχο αγαθό, ειδικά στις μέρες μας, είναι η υγεία. Ημέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Υγεία είναι η 7η Απριλίου, με ημερομηνία αναφοράς την 7η Απριλίου 1948, όπου ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με σκοπό την απόκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου Υγείας σε όλους τους λαούς της Γης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο, ενώ εν έτη 2014 είναι αφιερωμένη στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές (φορείς λοιμογόνου παράγοντα), όπως κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια, κοριοί κ.ά.
Στατιστικά αναγνωρισμένο ως το πιο θανατηφόρο νόσημα που μεταδίδεται μέσω φορέων ‘vectors’, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η ελονοσία (malaria), λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειονότητα) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Παρόλα αυτά, το νόσημα με την ταχύτερη εξάπλωση στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός.
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας καθώς τα τελευταία χρόνια τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, κρούσματα της οποίας καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το 2010. Η διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υποδηλώνει την εγκατάσταση του ιού στην Ελλάδα και αναμένεται η κυκλοφορία του να συνεχιστεί και το φετινό καλοκαίρι, με βάση επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ.