Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αφορούν την καρδιακή λειτουργία και τον εγκέφαλο. Το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη λόγω καρδιακής πάθησης ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι περίπου 65%.  Η πιθανότητα θνησιμότητας λόγω καρδιακής πάθησης είναι μάλιστα δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη, από τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από διαβήτη.

“Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση, διότι όχι μόνο έχουν το πρόβλημα του μεταβολισμού της γλυκόζης, αλλά πολλοί από αυτούς έχουν επίσης προβλήματα που σχετίζονται με τη χοληστερόλη και την αρτηριακή τους πίεση αλλά και το βάρος τους. Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με το ίδιο σθένος ταυτόχρονα” λέει ο καθηγητής Bernstein, διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης του διαβήτη στο Diabetes Institute του Beth Israel Medical Center της Νέας Υόρκης.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο από καρδιακή προσβολή ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases των ΗΠΑ προτείνει τα ακόλουθα βήματα.

1. Ελέγξτε το σάκχαρο σας

Αν σας έχει συνταγογραφηθεί κάποιο φάρμακο, χρησιμοποιήστε το. Για να βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρο σας βρίσκεται σε ασφαλή όρια, κάντε το τεστ αιμοσφαιρίνης A1C τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Το τεστ αυτό μετράει την ποσότητα γλυκόζης που έχει προστεθεί στα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα τους προηγούμενους τρεις μήνες. (Στόχος κάτω από 7%).

2. Ασκηθείτε τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα

Προσπαθήστε να χωρέσετε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αφιερώστε μισή ώρα κάθε μέρα, ή 10 λεπτά μετά από κάθε γεύμα. Προτιμήστε τις σκάλες από τον ανελκυστήρα και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε την εύρεση χώρου στάθμευσης του αυτοκινήτου σας ως ευκαιρία για λίγο παραπάνω περπάτημα.

3. Προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά

Απολαύστε ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και περιορίστε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

4. Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση

Καλό είναι να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

5. Eάν είστε υπέρβαρος, προσπαθήστε να χάσετε βάρος

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με τρόπο ασφαλή για την υγεία σας. Πρέπει να σχεδιάσετε προσεκτικά τα γεύματα σας ώστε να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, διατηρώντας παράλληλα το σάκχαρο σας στο ασφαλές φάσμα.

6. Κόψτε το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε. Εάν αποτύχετε, μην εγκαταλείψετε ή υποθέσετε ότι απλά δεν μπορείτε να το κάνετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν ξανά και ξανά μέχρι να το πετύχουν.

7. Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας

Θα πρέπει να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η κακή χοληστερόλη πρέπει να είναι κάτω από 100 ενώ η καλή χοληστερόλη, πάνω από 40 εάν είστε άνδρας και πάνω από 50 εάν είστε γυναίκα. Τα τριγλυκερίδια πρέπει να κινούνται μέχρι το 150.

Πηγή: Health.com

This site is registered on wpml.org as a development site.