Μια νέα έρευνα η οποία βασίστηκε στους βιοδείκτες, οι οποίοι προβλέπουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, έφερε στο φως νέα δεδομένα σχετικά με την ασθένεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο πραγματικός αριθμός των ασθενών στις Η.Π.Α. κυμαίνεται κοντά στα 11 εκατομμύρια και όχι στα 5,4 εκατομμύρια που είναι καταγεγραμμένα. Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι πιθανό να πάσχουν από Αλτσχάιμερ, χωρίς όμως να έχουν ακόμα παρουσιάσει συμπτώματα.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα σε βάθος δεκαετίας από το Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative, μία πρωτοβουλία για τη μελέτη των βιοδεικτών που εμφανίζονται πριν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων αυτών, προκύπτει πως είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αναπτύσσει κάποιες πλάκες, οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών. Με βάση τις παρατηρήσεις των ερευνητών, άτομα με αυξημένα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς αν δεν έχουν εμφανίσει ήδη συμπτώματα Αλτσχάιμερ, τότε είναι πιθανό να εμφανίσουν στα επόμενα δέκα χρόνια.
Πώς προέκυψαν τα αποτελέσματα
“Η συγκεκριμένη έρευνα προσπαθεί να αποδείξει πως η νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινάει την επίδραση της πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, γεγονός που μας δίνει την δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης” δήλωσε ο Michael Donohue, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη μέτρηση της αμυλοειδούς πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ με τη μέτρηση και την παρακολούθηση της χοληστερίνης, προς αποφυγή καρδιακών παθήσεων. Στις περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο διαθέτει επίπεδα αμυλοειδούς ανώτερα του μέσου όρου τότε οι γιατροί έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν νωρίτερα την θεραπεία, ακόμα και προληπτικά, όπως ακριβώς γίνεται με ασθενείς που παρουσιάζουν αυξημένη χοληστερίνη. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις, η παρακολούθηση των δεικτών πρέπει να είναι διαρκής και μακροπρόθεσμη.
Τα αποτελέσματα αυτά ίσως είναι η αρχή για την διεξαγωγή εντονότερων ερευνών στα πρώιμα στάδια της νόσου όπου και η θεραπεία έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτή την στιγμή στις Η.Π.Α. διεξάγονται περίπου 80 κλινικές δοκιμές για την προστασία (ή την μείωση) από τις πλάκες που δημιουργεί η βήτα-αμυλοειδής.
O Paul Aisen, έτερο μέλος της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής του Θεραπευτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Αλτσχάιμερ του πανεπιστήμιου USC δήλωσε: “Χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες οι οποίες να εστιάζουν σε περιπτώσεις ατόμων πριν εμφανίσουν συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Ο λόγος που πολλές φαρμακευτικές θεραπείες αποτυγχάνουν έως σήμερα είναι πως χρησιμοποιούνται στο τελικό στάδιο του Αλτσχάιμερ όταν και είναι πολύ αργά. Η κατάλληλη στιγμή οι ασθενείς να λάβουν θεραπευτική αγωγή είναι όταν ο εγκέφαλος λειτουργεί ακόμα κανονικά, συνεπώς όταν τα άτομα δεν έχουν ακόμα συμπτώματα”.
Η συγκεκριμένη έρευνα εμφανίστηκε τη στιγμή που οι θάνατοι λόγω Αλτσχάιμερ στις Η.Π.Α. τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με νέα στοιχεία του CDC. Ένας στους δέκα Αμερικάνους πολίτες από την ηλικία των 65 και άνω σήμερα πάσχει από Αλτσχάιμερ. Αν όμως επαληθευτούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συγκεκριμένη έρευνα, ο συγκεκριμένος αριθμός ίσως είναι πολύ αυξημένος.