Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Medicine, δείχνει ότι είναι προτιμότερο οι ασθενείς να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση και στα δύο χέρια και όχι μόνο στο ένα. Η διαφορά σε αυτές τις μετρήσεις, σύμφωνα με αυτή την μελέτη, είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια μεγαλύτερη μελέτη για την υγεία, οι ερευνητές εξέτασαν 3.390 άτομα 40 ετών και άνω οι οποίοι δεν είχαν εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο, και οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για περισσότερα από 13 χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 598 συμμετέχοντες είχαν για πρώτη φορά καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτών των ασθενών είχαν μια διαφορά στη συστολική πίεση του αίματος, στην ανώτερη τιμή μέτρησης της πίεσης του αίματος (η οποία μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου), από 10 ή και παραπάνω χιλιοστών μεταξύ του ενός βραχίονα και του άλλου.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του The American Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι η διαφορά των 10 ή και παραπάνω χιλιοστών μεταξύ των δύο μετρήσεων αύξανε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό συμβάν κατά περίπου 38%. Η αύξηση ήταν ανεξάρτητη της ηλικίας των ασθενών, των τιμών χοληστερόλης, του δείκτη μάζας σώματος, της υπέρτασης και άλλων γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μελέτη δεν περιελάμβανε σωματικές ασκήσεις ή άλλες δοκιμασίες, ωστόσο άλλες μελέτες έχουν αποδείξει την σχέση της στένωσης της υποκλειδίου αρτηρίας, η οποία αιματώνει τον βραχίονα, με την αυξημένη διαφορά στην πίεση του αίματος μεταξύ των δύο βραχιόνων.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε όταν μετράμε την αρτηριακή μας πίεση; “Δύο πράγματα,” λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Dr Ido Weinberg, Καθηγητής στον τομέα της ιατρικής στο Χάρβαρντ. “Ηρεμία πριν πάρουμε την αρτηριακή μας πίεση. Και μετράμε, με πολλές επαναλήψεις σε κάθε χέρι, έτσι ώστε να φανεί εάν υπάρχει κάποια διαφορά.”
Πηγή: The New York Times