Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν
Εάν τα κόκκαλά σας πονούν τον τελευταίο καιρό, αισθάνεστε πεσμένοι, έχετε προβλήματα ύπνου ή αντιμετωπίζετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να νομίζετε ότι αυτά είναι απλώς σημάδια γήρανσης. Αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους μπορεί να μην σηματοδοτούν ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά αν συνδυαστούν μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγει το σώμα σας όταν εκτίθεστε στο ηλιακό φως ή όταν καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας. Γι’αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D, ώστε να μπορείτε να λάβετε δράση και να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Μια κατάσταση που συχνά αγνοείται
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έως και το ένα τρίτο του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η έκθεση στον ήλιο και η κατανάλωση γάλακτος δεν επαρκούν πάντα για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της βιταμίνης D. Αν αγνοηθούν τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία ενός ατόμου. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορους τύπους καρκίνου. Είναι επίσης πιο πιθανό να πάρουν βάρος, να εμφανίσουν κατάθλιψη ή να αναπτύξουν γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουν.
Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή φυσιολογικών ποσοτήτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η δυσανεξία στη γλυκόζη και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις λοιμώξεις, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος για μια πιο υγιή καρδιά και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία δυνατών και υγιών οστών.
Πώς ξέρετε με βεβαιότητα εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D; Κάνοντας εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα που πρέπει να σας κρατούν σε επιφυλακή:
- Πόνος στα οστά ή συχνά κατάγματα
- Κυκλοθυμία ή κατάθλιψη λόγω μείωσης των επιπέδων της ορμόνης σεροτονίνης
- Γαστροoισοφαγική παλινδρόμηση ή άλλα προβλήματα του πεπτικού λόγω έλλειψης υγιών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα
- Αϋπνία, υπνική άπνοια ή άλλες διαταραχές ύπνου
- Συχνές λοιμώξεις, εποχικές γρίπες, κρυολογήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα
- Υπερβολική εφίδρωση
- Στυτική δυσλειτουργία
Εφόσον διαγνωστείτε με ανεπάρκεια βιταμίνης D, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγής βιταμίνης D από το σώμα. Ένας τρόπος είναι να αυξήσετε την έκθεση στον ήλιο. Φροντίστε να σας «βλέπει» ο ήλιος τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα, εκθέτοντας τουλάχιστον το 40% εκατό του δέρματος και όχι μόνο το πρόσωπο και τα χέρια. Η χρήση αντηλιακού παρόλο που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, μειώνει την ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D έως και 95%. Ο γιατρός σας είναι ο πιο κατάλληλος να σας ενημερώσει για το πώς μπορείτε να εκτεθείτε με ασφάλεια στον ήλιο.
Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D είναι η κατανάλωση των ακόλουθων τροφών: κρόκος αυγού, βοδινό κρέας, ψάρια και θαλασσινά, μουρουνέλαιο, χυμός πορτοκαλιού, γιαούρτι και αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν πολλές διατροφικές επιλογές για τη βιταμίνη D, δεν είναι όλα τα άτομα σε θέση να απορροφήσουν τις απαραίτητες ποσότητες μόνο μέσω των τροφών. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταλήξετε σε ένα θεραπευτικό πλάνο με το γιατρό σας για να βρείτε τις καλύτερες επιλογές για τη λήψη της βιταμίνης D που χρειάζεστε.