Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα, ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί πως συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ενισχύουν τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέτοντας αυτές τις τροφές σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά ( ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά ) που μειώνουν τις φλεγμονές στα κύτταρα και τις αρθρώσεις καθώς και σε ολεοκανθάλη, η οποία έχει ιδιότητες παρόμοιες με τα μη-στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αλλά δεν είναι μόνο το λάδι ωφέλιμο για την υγεία. Τα έλαια του αβοκάντο έχουν ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης, ενώ το καρυδέλαιο έχει 10 φορές περισσότερα Ωμέγα-3 από το ελαιόλαδο.
ΨΑΡΙΑ
Ορισμένα είδη ψαριών είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά που δρουν ενάντια στις φλεγμονές. Τέτοια ψάρια πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η ρέγγα.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ
Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί είναι γεμάτα με ασβέστιο και βιταμίνη D, που βοηθούν στην αύξηση της αντοχής των οστών. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν πάλι δεν προτιμάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να καταναλώνετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που είναι εξίσου πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Το μπρόκολο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ και C, περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη και οι ερευνητές πιστεύουν πως μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Το μπρόκολο επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι γνωστό για τα οφέλη του στα οστά.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
To πράσινο τσάι είναι γεμάτη με πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή και επιβραδύνουν την καταστροφή του χόνδρου. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ένα άλλο αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) εμποδίζει την παραγωγή μορίων που προκαλούν βλάβη στις αρθρώσεις σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και λάιμ – είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Έρευνες δείχνουν πως η πρόσληψη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων.
ΣΚΟΡΔΟ
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν τακτικά τρόφιμα από το γένος Άλλιον, όπως σκόρδα, κρεμμύδια και πράσα – έδειξαν λιγότερα σημάδια πρόωρης οστεοαρθρίτιδας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το θειούχο αλλύλιο ( αιθέριο έλαιο ) που βρίσκεται στο σκόρδο μπορεί να περιορίσει τα ένζυμα που είναι επιβλαβή για τους χόνδρους.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, άλφα λινολενικό οξύ (ALA), καθώς και πρωτεΐνες. Είναι επωφελείς για την καρδιά και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα.
Πηγή: Arthritis Foundation