Από το 1974 η ελονοσία (malaria) στην Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.Πάραυτα ακόμα και σήμερα υπάρχουν σταθερά κρούσματα της λοιμώδους νόσου τα οποία και οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς να παρακολουθούν σταθερά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1974 μέχρι και το 2016 καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού είτε από ταξιδιώτες που τις επισκέφθηκαν είτε από κατοίκους τους που ήρθαν στην Ελλάδα.
Από το 2009 και μετά, σε ετήσια βάση καταγράφηκαν σε διαφορές περιοχές της χωράς κρούσματα ελονοσίας τύπου “P.vivax” με ίχνη εγχώριας μετάδοσης σε ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό ταξιδιών σε κάποια ενδημική χωρά.
Για το 2017 τα τελευταία επίσημα στατιστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ (έως τις 18/5/2017) αναφέρουν 8 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων τα 6 είναι εισαγόμενα. Επίσης – και λόγω του προβλήματος του μεταναστευτικού – στο δελτίο αποτυπώνεται πως κανένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης δεν σχετίζεται άμεσα με την παρουσία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.
Τι είναι η ελονοσία;
Η ελονοσία είναι μια σοβαρή νόσος που οφείλεται στο πλασμώδιο (Plasmodium), ένα μικροοργανισμό (παράσιτο) που προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα.
Πώς μεταδίδεται η ελονοσία;
Με τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι που ανήκει στο γένος Ανωφελές. Καθώς και μόνο τα κουνούπια του συγκεκριμένου γένους μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία, αφού πρώτα έχουν τσιμπήσει άτομο που είναι μολυσμένο με το παράσιτο που προκαλεί τη νόσο.
Επίσης μεταδίδεται μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων από άτομο που νοσεί ή χρήση μολυσμένων βελόνων και συρίγγων. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει μετάδοση της νόσου από τη μητέρα στο έμβρυο.
Η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω κοινωνικής επαφής (άγγιγμα, χειραψία, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ελονοσίας;
Τα κύρια και πιο συνηθισμένα είναι ο υψηλός πυρετός, το ρίγος, η εφίδρωση, η κεφαλαλγία, η μυαλγία, και τα συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Σε ποιες άλλες χώρες υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας;
Η ελονοσία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Ενδημεί σε σχεδόν 100 χώρες και κυρίως περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, της κεντρικής και νοτιάς Αμερικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και του Νοτίου Ειρηνικού.
Πώς μπορώ να αποφύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
Με τα κατάλληλα ενδύματα που παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη στο δέρμα.
Με χρήση ενδεδειγμένων εντομοαπωθητικών προϊόντων στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, που περιέχουν δραστικές ουσίες όπως: DEET (N-N διεθυλο-μετα-τολουαμιδη), ικαρδίνη, πικαρδίνη, IR3535 και φυσικές ουσίες όπως έλαια lemon ευκαλύπτου.
Προσοχή κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Το Ανωφελές κουνούπι που μεταφέρει το παράσιτο εμφανίζεται κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
Τέλος συνίστανται συχνά λουτρά καθαριότητας ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας.