Η θεραπεία των εγκύων γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τις ίδιες αλλά και τα μωρά τους.

Μια μελέτη, στο τεύχος Μαΐου της Μαιευτικής & Γυναικολογίας , περιλαμβάνει 7.267 έγκυες γυναίκες, εκ των οποίων 831 είχαν συμπτώματα κατάθλιψης. Μετά τον έλεγχο για την ηλικία της μητέρας, τη φυλή, το δείκτη μάζας σώματος, των προβλημάτων υγείας και των χαρακτηριστικών της συμπεριφοράς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα συσχετίζονταν με ένα 27 τοις εκατό αυξημένο σχετικό κίνδυνο πρόωρου τοκετού (λιγότερο από 37 εβδομάδες κύησης), επίσης με ένα 82 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο πολύ πρόωρου τοκετού (λιγότερο από 32 εβδομάδες κύησης), και τέλος με ένα 28 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν ένα μωρό μικρότερο σε σχέση με την ηλικία κύησης.

Βρήκαν επίσης ότι μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντικαταθλιπτικά – περίπου το ένα πέμπτο των ατόμων που διαγνώστηκαν – δεν υπήρχε καμία συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο για οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι αυτή η ομάδα ήταν αρκετά μικρή, γεγονός που περιορίζει την δυνατότητα να εξαχθούν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής, Dr Kartik Κ Venkatesh, κλινικός συνεργάτης στην Μαιευτική και Γυναικολογική σχολή του Χάρβαρντ, είπε ότι είναι σημαντικό να εξετάζονται οι μητέρες με συμπτώματα κατάθλιψης, όχι μόνο για την δική τους υγεία, αλλά και για εκείνη των μωρών τους.

“Με την εξέταση νωρίς στην εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς εκείνες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και να τις συμβουλέψει για τη σημασία της θεραπείας», είπε. «Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης των εγκύων γυναικών μπορεί να έχει πραγματικά πολλά οφέλη.”

Πηγή: The New York Times

This site is registered on wpml.org as a development site.