Ο αριθμός των Αμερικανών που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια και ο αριθμός αυτών που πεθαίνουν μετά από εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκε κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι μειώσεις των εγκεφαλικών επεισοδίων και η αύξηση των ατόμων που επιβιώνουν σε αυτή την μελέτη ήταν παρόμοιος σε όλες τις κατηγορίες των ασθενών (μαύρων,  λευκών, αντρών και γυναικών), σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθεί να είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου και η κύρια αιτία της αναπηρίας στις ΗΠΑ, αλλά κάνουμε το καλύτερο», δήλωσε ο Δρ Josef Coresh, κύριος συγγραφέας της μελέτης,  από την Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βαλτιμόρη.

Περισσότεροι από 795.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και περίπου 130.000 από αυτούς τελικά πεθαίνουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είναι αποκλεισμένη. Ενώ περίπου το 10% των εγκεφαλικών επεισοδίων, γνωστά και ως αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια ,  προκαλούνται από διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ο κος Coresh και οι συνεργάτες του γράφουν στο JAMA, το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ότι υπάρχουν ορισμένες μελέτες οι οποίες αναφέρουν μείωση στα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο το αν η μείωση αυτή γενικότερα είναι  παρόμοια μεταξύ των ανθρώπων όλων των φυλών και μεταξύ των ανδρών και των γυναικών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

Για παράδειγμα, μερικές μελέτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνουν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μεταξύ των λευκών ασθενών, αλλά όχι μεταξύ των μαύρων, οι οποίοι είναι ήδη γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από ότι οι λευκοί.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια μακροχρόνια μελέτη 15.792 ανθρώπων σε τέσσερις περιοχές των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 45 και 64 ετών όταν άρχισε η μελέτη μεταξύ 1987 και 1989.

Οι συγγραφείς περιόρισαν την τρέχουσα ανάλυση σε 14.357 ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό όταν συμμετείχαν στη μελέτη. Βρήκαν ότι 1.051 συμμετέχοντες είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι το 2011 και 58% από αυτούς έχασαν τελικά τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου 10 ετών, το ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά περίπου ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ανά 1.000 άτομα ετησίως. Η πτώση ήταν παρόμοια μεταξύ των μαύρων και των λευκών στους συμμετέχοντες, καθώς και μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο κος Coresh τονίζει ότι οι μαύροι ασθενείς ήταν εκτεθειμένοι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια από τους λευκούς, επειδή είχαν υψηλότερο ποσοστό  εγκεφαλικών επεισοδίων όταν άρχισε η μελέτη.

“Νομίζω ότι είναι πολύ καλό που βλέπουμε σημαντική μείωση  ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς, δεδομένου του ότι υπάρχει ανισότητα σε ότι αφορά τις παροχές υγείας” δήλωσε ο κος Coresh.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με την ηλικία, βρήκαν ότι τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκαν μόνο στις ηλικίες  65 ετών και άνω.

Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Σε μια περίοδο 10 ετών, ο αριθμός των θανάτων ανά 100 εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν κατά οκτώ. Η μείωση αυτή ήταν αφορούσε ιδιαίτερα τους νεώτερους συμμετέχοντες στη μελέτη και ήταν παρόμοια στα δύο φύλα αλλά και στις διαφορετικές φυλές.

Ο κος Coresh ανέφερε, ότι η μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων και η βελτίωση στην επιβίωση μπορεί να αποδοθεί στον καλύτερο έλεγχο των παραγόντων κινδύνου,  ιδιαίτερα στην υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ως υπέρταση, καθώς και στην αυξημένη διακοπή του καπνίσματος και βεβαίως στον έλεγχο του διαβήτη.

“Νομίζω ότι έχουμε ήδη εργαστεί πολύ για την ευαισθητοποίηση στην υπέρταση, τη θεραπεία και τον έλεγχό της για πάνω από 40 χρόνια τώρα», είπε. «Σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε αλλά στον τομέα της υγείας πρέπει να συνεχίζουμε να πασχίζουμε για το καλύτερο. ”

Πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες βελτιώσεις σε ότι αφορά την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως με έλεγχο των παραγόντων κινδύνου όπως η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα και την παχυσαρκία, κυρίως στα νεότερα τμήματα του πληθυσμού. Αυτό είναι απαραίτητο για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς γνωστικής γήρανσης για όλους τους ενήλικες.
Πηγή

Reuters Health

This site is registered on wpml.org as a development site.