Tο να καταναλώνει κανείς τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα πατάτες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος διαπιστώνει μια νέα μεγάλη μελέτη στην Αμερική.
Οι Ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από τρεις διαφορετικές μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν 187.453 άνδρες και γυναίκες και διήρκεσαν περισσότερο από 25 χρόνια. Οι συμμετέχοντες επέστρεφαν συμπληρωμένα ερωτηματολόγια κάθε δύο χρόνια που αφορούσαν την κατάσταση της υγείας τους και την διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένου και του εάν είχαν διαγνωστεί με υπέρταση.
Αναλυτικά μπορείτε να δει κανείς την μελέτη στο BMJ.
Μετά τον έλεγχο για το δείκτη της μάζας σώματος, την σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες, διαπίστωσαν ότι αυτοί που κατανάλωναν πατάτες (πατάτα – ψητή, βραστή ή πουρέ) τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν πατάτες μόνο μία φορά το μήνα, αύξαναν τον κίνδυνο για υπέρταση κατά 11 τοις εκατό. Το να καταναλώνει κανείς τέσσερις ή περισσότερες μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 17 τοις εκατό. Η τροποποίηση της ποσότητας στο αλάτι και στα κορεσμένα λίπη δεν φαινόταν να επηρεάζει τα αποτελέσματα, ωστόσο οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλες οι πιθανές μεταβλητές.
Οι ερευνητές τελικά καταλήγουν στο ότι οι πατάτες μπορούν να προκαλέσουν ταχεία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, η οποία συνδέεται με τα προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων και τη φλεγμονή. Αυτό με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου για υπέρταση.
“Δεν ξέρουμε απολύτως τι θα μπορούσε να είναι μια υγιεινή διατροφή», είπε ο επικεφαλής ερευνητής, Dr Lea Borgi, αναπληρωτής ιατρός στο Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης, “και δεν έχω άποψη για το τι ακριβώς θα έπρεπε να τρώμε. Το σημαντικό είναι ότι μελέτες όπως αυτή μας κάνουν να συνεχίζουμε τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.”
Πηγή: The New York Times