Ενώ υπάρχει ανησυχία ότι η άσκηση από άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις  και να προκαλέσει περισσότερους πόνους, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να ασκούνται όταν έχουν οστεοαρθρίτιδα. Η άσκηση θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κίνησης.

Τρία είδη άσκησης είναι σημαντικά για άτομα με οστεοαρθρίτιδα: οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν ένα εύρος κίνησης, που ονομάζονται και ασκήσεις ευελιξίας, οι ασκήσεις αντοχής ή αερόβιας άσκησης και τέλος οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Το κάθε είδος παίζει ρόλο στη διατήρηση και τη βελτίωση της ικανότητάς σας να κινηθείτε και να λειτουργήσετε.

Ασκήσεις εύρους κίνησης και ευελιξίας

Το εύρος κίνησης αναφέρεται στην ικανότητα των αρθρώσεων σας να κινούνται σε όλο το εύρος κινήσεων που είναι σχεδιασμένα να πραγματοποιούν. Όταν έχετε οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος και η ακαμψία καθιστούν πολύ δύσκολη την μετακίνηση ορισμένων αρθρώσεων. Αυτή η δυσκολία γεγονός μπορεί να καταστήσει ακόμα και τις πιο απλές εργασίες δύσκολες.

Οι ασκήσεις εύρους περιλαμβάνουν απαλά τεντώματα και κινήσεις που των αρθρώσεων στην πλήρη έκτασή τους. Κάνοντας αυτές τις ασκήσεις τακτικά – ιδανικά κάθε μέρα – μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και ακόμη και στη βελτίωση της ευελιξίας στις αρθρώσεις σας.

Αερόβια ασκήσεις και ασκήσεις αντοχής

Αυτές οι ασκήσεις ενισχύουν την καρδιά σας και κάνουν τους πνεύμονες πιο αποτελεσματικούς. Αυτές έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της κούρασης και της αύξησης της αντοχής. Η αερόβια άσκηση βοηθά επίσης στον έλεγχο του βάρους σας αυξάνοντας την ποσότητα θερμίδων που «καίει» το σώμα σας. Επιπλέον, αυτός ο τύπος άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Η ενδυνάμωση βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση των μυών. Οι ισχυροί μύες μπορούν να στηρίξουν και να προστατεύσουν τις αρθρώσεις που επηρεάζονται από την αρθρίτιδα.

Ο γιατρός σας ή ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να συστήσει το καταλληλότερο πρόγραμμα ασκήσεων που θα πρέπει να ακολουθήσετε σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί το άγχος να επηρεάσει την οστεοαρθρίτιδα;

Η απάντηση είναι ναι. Και αυτό γιατί μία χρόνια πάθηση όπως η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι αγχωτική. Το άγχος, με τη σειρά του, μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση μιας ασθένειας όπως η οστεοαρθρίτιδα πιο δύσκολη – και επώδυνη.

Πώς βοηθάει η απώλεια βάρους;

Το υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας καθώς ο χόνδρος που βρίσκεται ανάμεσα στις αρθρώσεις φθείρεται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Αντίστροφα, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις που μπορεί να προκαλέσει φθορά του χόνδρου. Η χαλάρωση της πίεσης στις αρθρώσεις με την μείωση σωματικού βάρους μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, κάτι που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε και να κινηθείτε πολύ καλύτερα.

Μπορεί να προληφθεί η οστεοαρθρίτιδα;

Παρόλο που η οστεοαρθρίτιδα είναι κληρονομική, μπορείτε να προσέξετε ιδιαίτερα την ελαχιστοποίηση των άλλων παραγόντων κινδύνου – κυρίως υπερβολικού βάρους και τραυματισμών στις αρθρώσεις.

Με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αποφεύγετε την πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις σας. Οι τραυματισμοί από πτώσεις ή σοβαρά χτυπήματα και χτυπήματα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στον χόνδρο. Η προθέρμανση πριν από την αθλητική δραστηριότητα και την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα σοβαρό τραυματισμό.

Πηγή: Arthritis Foundation

This site is registered on wpml.org as a development site.