Διαβήτης και Οικογένεια

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη 2018 που εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου είναι “Διαβήτης και Οικογένεια”.

Πάνω από 425 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με διαβήτη. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις διαβήτη είναι τύπου 2, ο οποίος μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης, της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και της διαβίωσης σε ένα υγιές περιβάλλον. Οι οικογένειες μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου που προκαλούν διαβήτη τύπου 2 και πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τους πόρους και το περιβάλλον για να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ένας στους δύο ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 ζει χωρίς να έχει διαγνωσθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη και την επίτευξη υγιεινών αποτελεσμάτων. Όλες οι οικογένειες μπορούν δυνητικά να επηρεαστούν από τον διαβήτη και έτσι η συνειδητοποίηση των σημείων, των συμπτωμάτων και των παραγόντων κινδύνου για όλους τους τύπους διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευσή του.

Τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να είναι ακριβά για το άτομο και την οικογένεια. Σε πολλές χώρες, το κόστος των ενέσεων ινσουλίνης και η παρακολούθηση από μόνη της μπορεί να καταναλώσει ένα μεγάλο μέρος του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος της οικογένειας και η συχνή πρόσβαση σε βασικά φάρμακα για το διαβήτη δεν είναι εφικτή για πολλούς. Επομένως, η πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα και στη φροντίδα για το διαβήτη είναι σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί το αυξημένο κόστος για το άτομο και την οικογένεια, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία του.

Λιγότερο από ένα μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας έχει πρόσβαση σε προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τον διαβήτη. Η παροχή στήριξης προς τις οικογένειες σχετικά με τη φροντίδα του διαβήτη έχει αποδειχθεί ότι έχει ουσιαστική επίδραση στη βελτίωση της υγείας των ατόμων με διαβήτη. Επομένως, είναι σημαντικό να είναι προσιτή σε όλους τους διαβητικούς και τις οικογένειές τους η διαρκής ενημέρωση και η υποστήριξή τους για τη διαχείριση του διαβήτη ώστε να μειώσουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις της νόσου που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητική ποιότητα ζωής.

This site is registered on wpml.org as a development site.