Ο βήχας είναι ο βασικός τρόπος που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός για την απομάκρυνση ξένου σώματος ή βλέννας από τους πνεύμονες και τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς ή σε άλλη περίπτωση προκαλείται λόγω ερεθισμένου βλεννογόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βήχας είναι μόνο το σύμπτωμα, όχι η ασθένεια και συχνά η σημασία του μπορεί να προσδιοριστεί μόνο όταν αξιολογούνται κι άλλα συμπτώματα. Κάθε είδος βήχα έχει ορισμένα διακριτικά γνωρίσματα με βάση τα οποία διακρίνεται σε παραγωγικό βήχα ή υγρό βήχα και σε μη παραγωγικό βήχα ή αλλιώς ξηρό βήχα. Ένας παραγωγικός βήχας παράγει φλέμα ή βλέννα. Η βλέννα μπορεί να κατεβαίνει από το πίσω μέρος της μύτης στο λαιμό ή μπορεί να έχει παραχθεί από τους πνεύμονες. Ένας παραγωγικός βήχας γενικά δεν πρέπει να κατασταλεί γιατί  ουσιαστικά τον χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να απομακρύνει τα μικρόβια που έχουν προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα.

Αίτια παραγωγικού βήχα

Υπάρχουν πολλά αίτια παραγωγικού βήχα, όπως:

  • Ιογενείς ασθένειες. Ο παραγωγικός βήχας είναι φυσιολογικός σε άτομα με κοινό κρυολόγημα. Με το βήχα, αποβάλλεται η περιττή βλέννα που παράγεται στους βρόγχους.
  • Λοιμώξεις. Μια λοίμωξη των πνευμόνων ή των άνω αεροφόρων οδών μπορεί να προκαλέσει βήχα. Ένας παραγωγικός βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα πνευμονίας, βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας ή φυματίωσης.
  • Χρόνια πνευμονική νόσος. Ένας παραγωγικός βήχας μπορεί να είναι σημάδι ότι μια ασθένεια όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ) χειροτερεύει ή ότι υπάρχει κάποια λοίμωξη.
  • Υγρά και περιεχόμενο στομάχου που γυρίζουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτός ο τύπος βήχα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  • Ρινικές εκκρίσεις που ρέουν πίσω από τη μύτη (οπισθορινικά). Αυτό μπορεί να προκαλέσει παραγωγικό βήχα ή την αίσθηση ότι ο λαιμός θέλει συνεχώς καθάρισμα.
  • Το κάπνισμα. Ο παραγωγικός βήχας σε άτομο που καπνίζει είναι συχνά ένα σημάδι βλάβης στον πνεύμονα ή ερεθισμού του λαιμού ή του οισοφάγου.

Αντιμετώπιση

Στην περίπτωση του παραγωγικού βήχα τα αποχρεμπτικά ή βλεννολυτικά σιρόπια καθώς και τα αναβράζοντα δισκία μπορούν να βοηθήσουν τη ρευστοποίηση των φλεμάτων και την πιο εύκολη απόχρεμψή τους. Ο γιατρός σας θα κρίνει εάν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί κάποιο αποχρεμπτικό για την διευκόλυνση της αποβολής των φλεγμάτων.

This site is registered on wpml.org as a development site.