Η ρινική συμφόρηση είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος το χειμώνα ή την άνοιξη λόγω αλλεργικής ρινίτιδας. Η βουλωμένη μύτη μπορεί να κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Διαβάστε πώς προκαλείται και πώς θα προφυλαχθείτε!

Πώς προκαλείται η ρινική συμφόρηση;

Οι αιτίες της ρινικής συμφόρησης συνήθως περιλαμβάνουν:

Ο κρύος καιρός ευνοεί συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Όταν ο ρινικός βλεννογόνος, δηλαδή η εσωτερική επιφάνεια της μύτης, δεχτεί επίθεση, παράγει βλέννα. Η βλέννα αυτή γίνεται που στην αρχή είναι διάφανη και υδαρή γίνεται πηκτή και κολλώδης αν υπάρχει μεγάλος αριθμός μικροβίων. Η ρινική συμφόρηση εμφανίζεται λόγω διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή των εσωτερικών επιφανειών της μύτης. Η φλεγμονή αυτή σε συνδυασμό με τη βλέννα, στενεύει ακόμη περισσότερο τη ρινική οδό.

Η βουλωμένη μύτη είναι το ίδιο –αν όχι περισσότερο-ενοχλητική σε βρέφη και παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και δεν μπορούν μόνα τους να καθαρίσουν τη μύτη τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συχνά ρινίτιδα, υποτροπές όπως ιγμορίτιδα, ωτίτιδα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα 75 μας χρόνια θα περάσουμε 200-250 κρυολογήματα κατά μέσο όρο. Οι ενήλικες εκδηλώνουν λοίμωξη του αναπνευστικού από καμία έως έξι φορές τον χρόνο και κατά μέσο όρο 3 φορές τον χρόνο, ενώ τα παιδιά 6-8 φορές ή έως και 12 φορές τον χρόνο. Σε περισσότερες από οκτώ στις δέκα περιπτώσεις πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, αυτό που αποκαλούμε «ίωση».

Το κοινό κρυολόγημα χαρακτηρίζεται συχνά ως φλεγμονή της μύτης, ενώ μπορεί να προκαλέσει ως ένα βαθμό φλεγμονή και στο λαιμό. Προκαλεί συνάχι, δακρύρροια («τρέχουν» τα μάτια και η μύτη), πονόλαιμο, βήχα και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38). Η γρίπη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, διότι προκαλεί πολύ βαρύτερο και σοβαρότερο σύνδρομο, με πολύ υψηλό πυρετό (μπορεί να φτάσει και το 40) και έντονες μυαλγίες. Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, αλλά περισσότερη κακουχία και συχνά υψηλό πυρετό, βήχα και μερικές φορές δύσπνοια. Οι ενοχλήσεις της γρίπης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (μπορεί να κρατήσουν εφτά με δέκα ημέρες), σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, που είναι μια πάθηση ολίγων ημερών (μέχρι και τρεις ημέρες).

Πώς θα προφυλαχθείτε, εσείς και οι γύρω σας

Για να μην νοσήσετε, βοηθήστε τον οργανισμό σας να θωρακιστεί κατάλληλα! Ακολουθήστε πιστά τους κανόνες υγιεινής. Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη, αν πρώτα δεν έχετε απολυμάνει τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

Για να μη διασπείρετε μικρόβια σε υγιή, σε περίπτωση που έχετε νοσήσει, να καλύπτετε πάντα τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο σε ένα φτάρνισμα ή βήξιμο και μην το χρησιμοποιείτε ξανά. Εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο, σκεπάστε τη μύτη ή το στόμα σας με τον αγκώνα. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος να διασπείρετε μικρόβια με μια απλή χειραψία.

Πηγή: American Academy of Otolaryngology- Head and Neck Surgery (AAO-HNS)

This site is registered on wpml.org as a development site.