Ο  σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να κάνει καλή χρήση της ινσουλίνης που παράγει. 

Η ινσουλίνη, που είναι ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, επιτρέπει τη μεταφορά της γλυκόζης, από τα τρόφιμα που τρώμε στα κύτταρα του σώματος, μέσω της ροής του αίματος. Όλα τα τρόφιμα με υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη στο αίμα. Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα.  

Η αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης ή η αναποτελεσματική χρήση της οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (γνωστή ως υπεργλυκαιμία). Μακροπρόθεσμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με βλάβη στο σώμα και αποτυχία διαφόρων οργάνων και ιστών.

Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη 

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη – τύπου 1, τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης.

 • Ο Διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, το σώμα παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο. 
 • Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός στους ενήλικες και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν κάνει καλή χρήση της ινσουλίνης που παράγει. Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας του διαβήτη τύπου 2 είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστούν από του στόματος φάρμακα ή / και ινσουλίνη για να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους υπό έλεγχο.
 • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ) είναι ένας τύπος διαβήτη που σχετίζεται με υψηλά  επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. Ο ΣΔΚ συνήθως εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη, αλλά οι γυναίκες που θα τον εμφανίσουν και τα παιδιά τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, 

 • Περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες ( 20-79 ετών ) ζουν με διαβήτη. 
 • Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζουν με διαβήτη προβλέπεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045.
 • 3 στους 4 ενήλικες με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 • Σχεδόν 1 στους 2 (240 εκατομμύρια) ενήλικες που ζουν με διαβήτη είναι αδιάγνωστοι. 
 • 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από σακχαρώδη διαβήτη. 
 • Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 9% των συνολικών δαπανών υγείας ( 966 δισεκατομμύρια δολάρια ) ήταν για άτομα με διαβήτη.
 • Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (0-19 ετών) ζουν με διαβήτη τύπου 1.
 • 1 στις 6 γεννήσεις ( 21 εκατομμύρια ) επηρεάζεται από διαβήτη κύησης. 
 • 541 εκατομμύρια ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Πηγή: International Diabetes Federation

This site is registered on wpml.org as a development site.