Οι τελευταίες δημοσιευμένες αποδείξεις για τη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος με βάση την θειική χονδροϊτίνη παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο της 14ης Ιουνίου 2017, που διοργάνωσε η Bioiberica και η IBSA στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας που διεξήχθη στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Μια νέα κλινική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε από την IBSA και ονομάστηκε CONCEPT (Chondroitin vs CElecoxib vs. Placebo Trial), δείχνει ότι η θειϊκή χονδροϊτίνη για φαρμακευτική χρήση είναι εξίσου αποτελεσματική με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο σελεκοξίμπη και ότι υπερέχει του εικονικού φαρμάκου όσο αφορά τη μείωση του πόνου και την βελτίωση της λειτουργικότητας σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Πρόκειται για μια πολυκεντρική διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 604 ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος από 16 κέντρα στο Βέλγιο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελβετία και πραγματοποιήθηκε για να διερευνήσει τις επιδράσεις επί των συμπτωμάτων της νόσου, τόσο της θειϊκής χονδροϊτίνης 800 mg / ημέρα) όσο και της σελεκοξίμπης (200 mg / ημέρα) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

“Υπάρχει ακόμα μια μεγάλη αντιπαράθεση ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η θεραπεία εκλογής για την οστεοαρθρίτιδα. Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά, αλλά συνδέονται ολοένα και περισσότερο με προειδοποιήσεις τοξικότητας. Αυτή η δοκιμή έδωσε στατιστικά σημαντικές αποδείξεις ότι η θεραπεία με θειική χονδροϊτίνη για φαρμακευτική χρήση είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση για τη μακροχρόνια θεραπεία ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος “σύμφωνα με τον Dr. Tomasz Blicharski, Τμήμα Αποκατάστασης και Τραυματολογίας του Πανεπιστημίου Lublin (Πολωνία) και ερευνητή της μελέτης.

Μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη και συγκριτική μελέτη, η οποία διεξήχθη από τη Bioiberica και ονομάστηκε MOSAIC (μελέτη 24 μηνών σχετικά με τις δομικές αλλαγές με θειϊκή χονδροϊτίνη στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που αξιολογήθηκε με απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (μαγνητική τομογραφία- MRI), που πραγματοποιήθηκε σε πέντε ιατρικά κέντρα στο Κεμπέκ (Καναδάς), έδειξε ότι η θειϊκή χονδροϊτίνη καθυστερεί την πρόοδο της νόσου και είναι εξίσου αποτελεσματική με τη σελεκοξίμπη στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 194 ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος με φλεγμονή (synovitis) και μέτριο πόνο, με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιδράσεις της θειϊκής χονδροϊτίνης (1,200 mg / ημέρα) και της σελεκοξίμπης (200 mg / ημέρα) στην απώλεια όγκου χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος μετά από 24 μήνες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τρεις ποσοτικές σαρώσεις μαγνητικού συντονισμού και τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η πρόοδος της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι βραδύτερη σε ασθενείς που λαμβάνουν θειική χονδροϊτίνη. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η ομάδα ασθενών παρουσίασε στατιστικά σημαντική χαμηλότερη απώλεια όγκου χόνδρου μόλις μετά το πρώτο έτος θεραπείας, σε σύγκριση με τους ασθενείς εκείνους που έλαβαν το αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τα αποτελέσματα και των δύο προϊόντων στα συμπτώματα της νόσου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι και οι δύο θεραπείες ήταν εξίσου αποτελεσματικές καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, επιτυγχάνοντας κλινικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων κατά περίπου 50%.

“Όλα αυτά τα τελευταία στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, αποδεικνύουν ότι η θειική χονδροϊτίνη συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί μια θεραπεία οστεοαρθρίτιδας: βελτιώνει τον πόνο και τη λειτουργική ικανότητα, καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου ενώ έχει καλό προφίλ ασφάλειας, κάτι απαραίτητο για μια χρόνια ασθένεια όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα “, κατέληξε ο καθηγητής Jean Pierre Pelletier, κύριος ερευνητής της μελέτης MOSAIC.

Πηγή: www.businesswire.com

 

This site is registered on wpml.org as a development site.