Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης και πιθανώς καρδιακής αρρυθμίας λόγω μακροχρόνιας έκθεσης στον θόρυβο που προκαλείται από την προσγείωση και την απογείωση αεροπλάνων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσαν Έλληνες, Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Κλέα Κατσουγιάννη, καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μελέτησαν 420 περιπτώσεις ανθρώπων που ζούνε σε κοντινή απόσταση (έως τέσσερα χιλιόμετρα) από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Για να προχωρήσουν την έρευνα τους χρησιμοποιούσαν χάρτες οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή του αερολιμένα, οι οποίοι χωρίζουν την περιοχή σε ζώνες ανάλογα με τα επίπεδα θορύβου. Η πρώτη ζώνη “δέχεται” έως 50 ντεσιμπέλ θορύβου, η δεύτερη 50-60 και η τρίτη άνω των 60 ντεσιμπέλ.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας περίπου τα 2/3 των ανθρώπων διέμεναν στην δεύτερη ζώνη (50-60 ντεσιμπέλ) και περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης τον ξεκίνησε η έρευνα. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα ήταν πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια διαγνώστηκαν 71 νέες περιπτώσεις υπέρτασης.

Η έρευνα , η οποία δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό “Occupational and Environmental Medicine” συμπεραίνει πως κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ θορύβου κατά την διάρκεια της νύχτας αυξάνει κατά 69% τον κίνδυνο υπέρτασης ενός ανθρώπου. Επίσης, ο βραδινός θόρυβος από τα αεροπλάνα σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας.

Επίσης αυξημένος, αλλά όχι στατιστικά σημαντικός (πιθανώς λόγω μικρού αριθμού περιστατικών), εμφανίζεται και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό. Από την άλλη, η συσχέτιση ανάμεσα στον θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων και την υγεία ήταν πολύ πιο αδύναμη, σύμφωνα με την μελέτη. Τέλος, δεν διαπιστώθηκε κάποια σχέση ανάμεσα στον θόρυβο των αεροπλάνων με κρούσματα εμφράγματος ή διαβήτη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έρευνά τους αναδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ θορύβου και καρδιαγγειακής υγείας, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο και έως ότου γίνουν νέες μελέτες.

Πηγή: Is aircraft noise exposure associated with cardiovascular disease and hypertension? Results from a cohort study in Athens, Greece, http://oem.bmj.com/content/early/2017/05/08/oemed-2016-104180.info

 

This site is registered on wpml.org as a development site.