Η βρογχίτιδα είναι λοίμωξη των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων (βρόγχοι), που προκαλεί τον ερεθισμό και τη φλεγμονή τους.Το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας, ο οποίος μπορεί να εμφανίσει κίτρινη ή γκρίζα βλέννα (φλέγμα). Η βρογχίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πονόλαιμο και συριγμό.

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας:

Οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα στο σπίτι με ανάπαυση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) και πολλά υγρά.

Θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή ασυνήθιστα – για παράδειγμα, εάν:

  • Ο βήχας είναι σοβαρός ή διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες
  • Έχετε ένα σταθερό πυρετό (θερμοκρασία 38 ° C ή παραπάνω) για περισσότερο από τρεις ημέρες
  • Βγάζετε φλέμα με αίμα
  • Έχετε καρδιακή ή πνευμονική πάθηση, όπως άσθμα ή καρδιακή ανεπάρκεια

Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να σας εξετάσει και για άλλες πνευμονικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, η οποία έχει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της βρογχίτιδας. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε πνευμονία, ίσως χρειαστεί μια ακτινογραφία θώρακα και μπορεί να ληφθεί δείγμα βλέννας για εξέταση.

Εάν ο γιατρός σας σκέφτεται ότι μπορεί να έχετε μια αδιάγνωστη υποκείμενη πάθηση, μπορεί επίσης να προτείνει ένα τεστ πνευμονικής λειτουργίας. Θα σας ζητηθεί να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και να φυσήξετε σε μια συσκευή που ονομάζεται σπιρόμετρο, η οποία μετρά τον όγκο του αέρα στους πνεύμονές σας. Η μειωμένη πνευμονική ικανότητα μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Θεραπεία της βρογχίτιδας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βρογχίτιδα θα καθαρίσει από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς την ανάγκη για θεραπεία. Αυτός ο τύπος βρογχίτιδας είναι γνωστός ως “οξεία βρογχίτιδα“. Ενώ περιμένετε να περάσει, θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της βρογχίτιδας μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες,η ασθένεια είναι γνωστή ως «χρόνια βρογχίτιδα». Δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια βρογχίτιδα, αλλά υπάρχουν φάρμακα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα και τους χώρους καπνιστών, καθώς αυτό μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματά σας.

Γιατί παθαίνω βρογχίτιδα;

Οι βρόγχοι είναι οι κύριοι αεραγωγοί των πνευμόνων, οι οποίοι διακλαδίζονται και στις δύο πλευρές της τραχείας. Οδηγούν σε μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονες, γνωστούς ως βρογχιόλια.

Τα τοιχώματα των βρόγχων παράγουν βλέννα για να παγιδεύσουν τη σκόνη και άλλα σωματίδια που διαφορετικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας εμφανίζονται όταν μια λοίμωξη προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή των βρόγχων, γεγονός που τους αναγκάζει να παράγουν περισσότερη βλέννα από το συνηθισμένο. Το σώμα σας προσπαθεί να αποβάλλει αυτή την επιπλέον βλέννα μέσω του βήχα.

Το κάπνισμα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιας βρογχίτιδας. Με τον καιρό, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους βρόγχους, προκαλώντας τους φλεγμονή.

Επιπλοκές της βρογχίτιδας

Η πνευμονία είναι η συνηθέστερη επιπλοκή της βρογχίτιδας. Αυτό συμβαίνει όταν η μόλυνση εξαπλώνεται περαιτέρω στους πνεύμονες, γεμίζοντας τους με υγρό. 1 σε 20 περιπτώσεις βρογχίτιδας οδηγεί σε πνευμονία.

Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας είναι:

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι άνθρωποι που καπνίζουν
  • Τα άτομα με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο
  • Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η ήπια πνευμονία συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά στο σπίτι. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ποιός μπορεί να πάθει βρογχίτιδα;

Η οξεία βρογχίτιδα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους λοίμωξης των πνευμόνων και είναι ένας από τους πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε στο γιατρό.

Η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά είναι συχνότερη σε νεαρά παιδιά κάτω των πέντε ετών. Είναι πιο συχνή το χειμώνα και συχνά αναπτύσσεται μετά από κρύωμα, πονόλαιμο ή γρίπη.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσβληθεί από χρόνια βρογχίτιδα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ενήλικες άνω των 50 ετών.

Πηγή: NHS inform

This site is registered on wpml.org as a development site.