Η 31η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μια ημέρα ευαισθητοποίησης που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από το 1987 για να τονίσει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση καπνού και να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του καπνίσματος και άλλων χρήσεων καπνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χρήση καπνού σκοτώνει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί εάν δεν αυξηθούν οι δράσεις κατά του καπνίσματος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση καπνού είναι η μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης θανάτου και ασθένειας. Προκαλεί πολλούς τύπους καρκίνου, καθώς και καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ασθένειες των πνευμόνων και άλλα προβλήματα υγείας.

Το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2018 είναι “Κάπνισμα και καρδιακές παθήσεις”. Το κάπνισμα αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΝΣ), συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της περιφερικής αγγειακής νόσου (στένωση αρτηριών). Ο ΠΟΥ λέει ότι η γνώση σε μεγάλο μέρος του κοινού ότι ο καπνός είναι η κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με τoν ΠΟΥ:

  • Οι ΚΑΠ (καρδιαγγειακές παθήσεις) σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
  • Η χρήση καπνού και η έκθεση στον καπνό συμβάλλουν στο 12% περίπου των θανάτων από καρδιακές παθήσεις.
  • Η χρήση καπνού είναι η δεύτερη κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου μετά από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις βλάβες του καπνού.

Τα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία δημόσιων χώρων, χώρων εργασίας και δημόσιων συγκοινωνιών χωρίς χώρους καπνίσματος.
  • Βοήθεια για άτομα που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον καπνό, όπως γραμμές διακοπής χωρίς χρέωση.
  • Εφαρμογή απλών συσκευασιών ή / και προειδοποιητικών μηνυμάτων για την υγεία σε συσκευασίες καπνού.
  • Έναρξη αποτελεσματικών καμπανιών μαζικής ενημέρωσης κατά του καπνίσματος που θα εκπαιδεύουν το κοινό σχετικά με τις βλάβες που προκύπτουν από τη χρήση καπνού και την έκθεσή του στο κάπνισμα από δεύτερο χέρι.
  • Επιβολή εκτεταμένων απαγορεύσεων στη διαφήμιση, προώθηση και χορηγία του καπνού.
  • Αύξηση φόρων στα προϊόντα καπνού για να γίνουν λιγότερο προσιτά.

Πηγή: American Cancer Society

This site is registered on wpml.org as a development site.