Διατηρήστε την καρδιακή σας υγεία τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες
Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Θα πρέπει όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όταν βγαίνουμε από το σπίτι τις ημέρες με υπερβολική ζέστη.
Αν πάσχετε από καρδιακές παθήσεις, είστε άνω των 50 ή είστε υπέρβαρος καλό θα ήταν να είστε διπλά προσεκτικός όπως δήλωσε ο καθηγητής ιατρικής στην Mayo Clinic του Jacksonville, Gerald Fletcher.
Ακόμα και αν δεν λαμβάνετε αγωγή θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις πολύ θερμές ημέρες. “Ένας μεσήλικας, άνω των 50, μπορεί να μην νιώθει την ανάγκη να πιει νερό”, σύμφωνα με τον Fletcher. “Είναι σημαντικό να πίνετε νερό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και αν δε νιώθετε δίψα”.
Στην περίπτωση που ταλαιπωρήστε από χρόνια πάθηση στην καρδιά ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που αποτελείται από βήτα αναστολείς, αντι-υπερτασικά, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), ανταγωνιστές ασβεστίου ή διουρητικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον καρδιολόγο σας αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τακτική άσκηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θερμική εξάντληση
Η θερμική εξάντληση αποτελεί την αντίδραση του σώματος σε υπερβολική απώλεια νερού και άλατος με τον ιδρώτα. Περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση είναι οι ηλικιωμένοι, οι υπερτασικοί και όσοι εργάζονται ή αθλούνται σε ζεστό περιβάλλον.
Στα προειδοποιητικά συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνονται τα εξής:
- Έντονη εφίδρωση
- Ωχρότητα
- Μυϊκές κράμπες
- Κόπωση και αδυναμία
- Αίσθημα ζάλης
- Κεφαλαλγία
- Ναυτία ή εμετός
- Υπόταση και λιποθυμία
Το δέρμα ενδέχεται να είναι ψυχρό και υγρό. Ο σφυγμός είναι γρήγορος και αδύναμος, ενώ η αναπνοή γρήγορη και βαθιά. Εάν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ίσως καταλήξει σε θερμοπληξία.
Θερμοπληξία
Από θερμοπληξία υποφέρει κάποιος όταν η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότομα, ενώ παράλληλα σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός εφίδρωσης. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει δραματικά και μπορεί να υπερβεί τους 41 βαθμούς Κελσίου σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Εάν η θερμοπληξία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία ή να αποβεί μοιραία. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, καθώς και άτομα που έχουν γεννηθεί με διαταραχή του μηχανισμού εφίδρωσης. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η αφυδάτωση, η κατανάλωση αλκοόλ, τα καρδιολογικά νοσήματα και μερικά φάρμακα.
Τα προειδοποιητικά συμπτώματα της θερμοπληξίας ποικίλλουν, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι:
- Η υπερβολική θερμοκρασία του σώματος (μεγαλύτερη από 39,5 βαθμούς)
- Η διακοπή της εφίδρωσης
- Το ερυθρό, θερμό και ξηρό δέρμα
- Ο ταχύς, δυνατός σφυγμός
- Η σφύζουσα κεφαλαλγία
- Η ζάλη
- Η ναυτία
- Η σύγχυση
- Η απώλεια συνείδησης
Εάν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε η ζωή του ασθενή διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Θα πρέπει αμέσως να ειδοποιηθεί γιατρός και να προσφερθούν πρώτες βοήθειες στον πάσχοντα.
Συγκεκριμένα,
- Μετακινηθείτε σε σκιερό μέρος
- Ελαττώστε τη θερμοκρασία του σώματος με κάθε τρόπο.
- Ελέγχετε συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος και συνεχίστε τις προσπάθειες ψύξης έως αυτή να φτάσει στους 38 βαθμούς.
- Μην καταναλώνετε αλκοόλ
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως θα πρέπει να μείνετε αδρανείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να μην έχετε κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Άλλωστε οι υψηλές θερμοκρασίες κρύβουν κινδύνους ακόμα και για μη ευπαθείς ομάδες καθώς τα περισσότερα κρούσματα θερμοπληξίας συμβαίνουν όταν κάποιος λειτουργεί απρόσεκτα.